Ögonproblem

Kan linser hjälpa mot ögonproblem?

Torra ögon

När vi blinkar så återfuktas dina ögon för att inte kännas torra. Detta sker ”automatiskt” och är inget vi normalt sett tänker på. I takt med stigande ålder kan det hända att dina ögon inte riktigt klarar av att producera tårvätska i den takt som behövs för att dina ögon skall kännas bekväma. Denna känsla kan även uppstå på grund av miljön du vistas i, eller av andra faktorer. Ett mer komplicerat sätt att uttrycka ’torra ögon’ är keratoconjunctivitis sicca.

Tårfilmen som bildas när vi blinkar innehåller vatten, slem och olja och gör att tårfilmen ”hänger” kvar i ögat längre än om det den bara skulle innehålla vatten. I vissa situationer kan balansen mellan dessa tre delar ändras och man upplever då större problem med torra ögon. Exempelvis kan användande av olika läkemedel hämma tårfilms-produktionen.

Man kan behandla torra ögon på olika sätt men alla startar med en undersökning hos ögonläkare som fastställer problemet och föreslår lämplig åtgärd. Åtgärder kan vara
ögondroppar, salvor eller en operation där man kan stänga dräneringskanalerna för att tårfilmen skall stanna i ögat längre.

Rinnande ögon

Om du har torra ögon så önskar du säkert att dessa vore mer fuktiga, men om du har fuktiga ögon så kan man uppleva ett lika stort obehag då dessa känns ’rinnande’. Vad är då orsaken till rinnande ögon? I många fall kan det vara allergier som orsakar besvären. Kanske har du pollen- eller pälsdjursallergi utan att du vet om det?

Metoderna för att behandla rinnande ögon kan skilja sig lite från fall till fall och därför är det viktigt att du låter en optiker undersöka dina ögon. Även om du skulle behöva en operation för att korrigera symptomen så görs dessa vanligen inom den öppna vården och behöver inte vara en så stor händelse som gör att du måste tveka. Det handlar ju trots allt om din egen livskvalitet.
 
100% Nöjd kund-garanti
Vårt mål är att du skall känna dig trygg och nöjd med de produkter och tjänster vi erbjuder. Om du inte är nöjd med din vara av någon anledning, har du rätt att byta eller få pengarna tillbaka.
Lensia AB | 463 97 PRÄSSEBO
Org.nr: 559143-2520 | Innehar F-skattebevis

Copyright © 2019 LENSIA AB
 
Vi använder cookies för att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du att vi använder cookies. Läs mer