Olika typer av synfel

LENSIA beskriver olika synfel.
Det finns många olika typer av synfel som kan drabba oss människor. Närsynthet, långsynthet eller brytningsfel. Nästintill samtliga typer går att framgångsrikt behandla med hjälp av glasögon eller linser. Vanligtvis smyger sig synfelet på och man kanske inte alltid uppmärksammar att synen har blivit sämre. Därför är regelbundna kontroller hos en optiker viktiga för att fånga upp eventuella avvikelser så att du snabbare kan få hjälp. Här nedan beskriver vi olika typer av synfel och genom länkarna kan du komma till förslag på produkter som hjälper dig att återfå perfekt syn på nytt.

Närsynthet (Myopi)

Närsynthet är ett vanligt synfel vilket c:a 30% av den Nordiska befolkningen lider av. Närsynthet kallas också myopi och är motsatsen till översynthet/långsynthet. Personer som är närsynta ser tydligt och bra på nära håll men när avstånden blir längre så uppstår problem med att urskilja detaljer.

Dioptri, måttet för en lins förmåga att bryta ljus, är den enhet man använder för att ange styrkan på det glas/kontaktlins som krävs för att återfå en skarp bild på näthinnan. Dioptri anger just styrkan på synfelet. Ett värde som överstiger -6,00 räknas som allvarlig/stark myopi.

Närsynthet korrigeras med konkava kontaktlinser eller glasögon som har negativa värden (mellan -0,25 – -10,00)

Översynthet/långsynthet (Hyperomi)

Översynthet, även kallad hyperomi är det vanligaste synfelet bland befolkningen och uppstår genom att ögat antagit en mer oval än rund form, vilket gör att linsen bryter bilden bakom näthinnan istället för på densamma. Detta gör att man ser suddigt på nära håll men oftast ganska bra på långt håll.

C:a 80% lider av översynthet men de flesta behöver dock inte glasögon utan kan fungera hjälpligt i vardagen. Eventuellt kan s.k. läsglasögon behövas beroende på graden av översynthet.

Orsaken till problemet är att linsen blir stelare längre upp i åldern och kan inte ställa om mellan nära och långt håll. Genom att anstränga sig och ”trycka ihop” ögat kan man i vissa fall korrigera synen så att man ser skarpt på många avstånd, men detta leder ofta till besvär med huvudvärk och trötthet eftersom man anstränger sig hela tiden.

Med hjälp av konvexa linser (linser med värden mellan +0,25 – +6,00) korrigerar man problemet med översynthet och om man då använder glasögon tycks det som personen har större ögon än normalt när man tittar på denne. Självklart kan man också använda kontaktlinser eller genom en laseroperation.
Närsynthet, översynthet, eller långsynthet som det också kallas korrigeras med s.k. sfäriska (sphere) linser. De värden du måste ange när du köper linser för detta typ av synfel är:

- Styrka (PWR)
- Baskurva (BC)
- Diameter (DIA)
Bok med monokel

Ålderssynthet (Presbyopi)

Vid 40-års ålder kan tecken på s.k. ålderssynthet börja uppstå. Första tecknen är svårigheter med att fokusera och läsa texter på nära håll. Man pratar då om att ögats ackommodationsförmåga minskar, dvs. förmågan att fokusera på olika avstånd. Anledningen till ålderssynthet står att finna i att linsen förlorar sin elasticitet. Detta drabbar mer eller mindre alla människor men man kan inte säga exakt när i livet det sker, varför man valt att helt enkelt kalla det för ålderssynthet.

Tack och lov är det ganska enkelt att korrigera detta. Antingen med hjälp av läsglasögon eller multifokala kontaktlinser. Dessa linser kan också benämnas som
progressiva alt. bifokala linser. Kärt barn har många namn. Vi rekommenderar dig inte att experimentera själv utan anlita alltid en optiker för att hitta linser som är anpassade efter dina ögon.

Ett annat sätt att korrigera ålderssynthet kan vara att göra en ögonlaseroperation, s.k. LASIK eller FS LASIK. Denna metod är naturligtvis dyrare men innebär att du slipper hantera
kontaktlinser eller hålla reda på dina läsglasögon. En av de största på ögonlaseroperationer i Sverige är MEMIRA som vi varmt kan rekommendera om ni funderar på en ögonoperation.De värden som skall anges för denna typ av lins är:

- Styrka (PWR)
- Baskurva (BC)
- Diameter (DIA)
- X-styrka, Add Power eller liknande.

Linser som korrigerar ålderssynthet benämns i olika sammanhang som: Progressiva, Multifokala eller "For Presbyopia".
Vi på LENSIA har linser för de flesta synfel och du kan välja både endagslinser, veckolinser, månadslinser, eller dygnet-runt linser. Det viktigaste är att du har ett giltigt recept från din optiker som säkerställer att du får rätt linser för dina ögon.
Astigmatism ger en suddig syn.

Så här kan man uppleva synen med astigmatism.
Det är som att titta ut genom ett gammalt fönster.

Astigmatsim

Kanske har du hört ordet astigmatism? Detta är ett vanligt synfel som innebär att hornhinnan är ojämn vilket leder till oskärpa i synen. Vanligtvis förekommer astigmatism i kombination med närsynthet eller översynthet vilket innebär att det blir fler parametrar att förhålla sig till för att korrigera felet. Utöver styrka, baskurva och diameter, behöver man även korrigering för cylinder och axel. De flesta linser som vi säljer för att korrigera astigmatism, s.k. toriska linser förekommer i över 4,000 varianter. Otroligt va? Linsen, i vårt sortiment, med flest varianter finns i hela 18,000 ( ! ) olika utföranden.

Synfelet gör att föremål ofta blir båda suddiga och förvrängda likt ett gammalt fönster där man kan se ett ”vågigt” utseende.

Brytningsfel

Närsynthet, långsynthet eller astigmatism är alla en form av brytningsfel vilket innebär att ögat inte klarar av att bryta ljuset så att det träffar näthinnan korrekt. Detta leder till ett suddigt/oklart seende på olika avstånd beroende på synfelets art. Det positiva är att dessa går relativt enkelt att korrigera med hjälp av linser eller glasögon. Allt som krävs är ett aktuellt recept från din optiker.
100% Nöjd kund-garanti
Vårt mål är att du skall känna dig trygg och nöjd med de produkter och tjänster vi erbjuder. Om du inte är nöjd med din vara av någon anledning, har du rätt att byta eller få pengarna tillbaka.
Lensia AB | 423 61 TORSLANDA
Org.nr: 559205-8159 | Innehar F-skattebevis

Copyright © 2021 LENSIA AB