Kontaktlinsens historia

Kontaktlinsens historia - läs mer

Hur allt startade

Idag är kontaktlinser, för många, lika självklart som att stiga upp på morgonen. Dessa små underverk såg dagens ljus första gången år 1887. År 2017 fyllde således linsen 120 år. Man kan väl lugnt konstatera att de första linserna, med dagens mått mätt, inte skulle glädja särskilt många linsbärare. Dom var producerade i glas och med stort obehag kunde man bära dom, på sin höjd, i några timmar. Någon massproduktion av dessa blev det heller aldrig.Istället kom de första linserna som producerades för kommersiellt bruk ut under 1940-talet. Istället för glas så använde man nu ett hårdare plexiglas, vilket var bättre och skönare för ögat. Genombrottet var ett faktum men eftersom dom var ordentligt dyra så blev det företrädesvis de rika samt inom filmens värld som dom fann sina kunder.

De första mjuka kontaktlinserna

10 år senare, under 1950-talet, kom så de första mjuka kontaktlinserna som äntligen gav möjligheten att bära dom under en hel dag. Nu var även priserna på den nivån att vanliga medborgare kunde ha råd att köpa sig linser och detta ledde naturligtvis till en stor ”boom” där alla som ville kunde köpa sig kontaktlinser.
Kontaktlinser i närbild.
Askar med olika Biofinitylinser

Dagens kontaktlinser

De tidiga kontaktlinserna användes ofta under längre tid (ofta så länge som upp till ett (1) år). Processen att rengöra sina linser var en omständig historia där man kokade linserna i en saltlösning under c:a 30 minuter.

I dagens samhälle, finns ofta ingen tid för ett sådant omständigt sätt, och man använder istället olika salt- och desinfektionslösningar (linsvätska) vid
rengöring av kontaktlinser. Mjuka linser byts ut regelbundet, och det finns allt från mjuka halvårslinser, som tas ut och byts halvårsvis, till månadslinser, tvåveckorslinser och endagslinser som används en dag eller gång och slängs för att ersättas av ett nytt par när de tas ut.

Idag finns det en stor mängd olika linser för alla tänkbara behov. Det finns
endagslinser och månadslinser som hör till de vanligaste sorterna. Men även dygnet-runt linser och 2-veckors linser används flitigt p.g.a. sina unika egenskaper. Linser kan idag korrigera de flesta synfel såsom presbyopi, astigmatism och när- och översynthet. Detta ofta med en fantastisk komfort i takt med att nya och moderna metoder och material har tillkommit.
100% Nöjd kund-garanti
Vårt mål är att du skall känna dig trygg och nöjd med de produkter och tjänster vi erbjuder. Om du inte är nöjd med din vara av någon anledning, har du rätt att byta eller få pengarna tillbaka.
Lensia AB | 423 61 TORSLANDA
Org.nr: 559205-8159 | Innehar F-skattebevis

Copyright © 2021 LENSIA AB