Hur skall jag tolka mitt linsrecept?

Hur tolkar du ditt linsrecept?

Vad betyder mitt recept egentligen?

När du går till din optiker för att kontrollera synen och för att se om du kan bära kontaktlinser så skrivs ett recept på dina värden. Receptet lämnas inte alltid ut till dig med automatik, men enligt patientdatalagen har du rätt att få ut en kopia på ditt recept för att sedan handla dina linser vart du vill. I receptet finns de grundläggande egenskaperna för linserna som optikern rekommenderar dig. Alltifrån vätskehalt och styrka till rekommendation om en konkret lins. Observera att flera av de ledande optikerkedjorna arbetar med linser under eget varumärke men dessa är tillverkade av de stora tillverkarna (Alcon, CooperVision, Johnson & Johnson och Bausch + Lomb), och finns alltid att tillgå under linsens originalnamn. Detta är ett sätt för optikerna att få dig att börja använda ett varumärke som du bara kan handla hos dom vilket gör att du kanske tror att du bara får tag på dina linser hos just den optikern.

Receptets parametrar

Att förstå och utläsa vad beteckningarna på förpackningen eller receptet betyder kan tyckas vara komplicerat men är ganska enkelt bara du fått kläm på det hela. På receptet, men även på förpackningarna finns nedanstående värden angivna. Observera att vissa av dessa värden endast finns om du har speciellt synfel, exempelvis astigmatism.
Linsask med parameterförklaringar

H (R) / V (L)

Detta värde hittar du normalt sett kanske inte på själva linsförpackningen om inte din optiker har markerat detta vid leverans. Det visar egentligen bara till vilket av ögat respektive lins passar. Har du samma synfel på båda ögonen så spelar detta ingen roll. H (R) =Höger/Right, V (L) =Vänster/Left

Styrka (POW)

Detta värde känner de flesta till. Med sifferangivelse i form av en plus- eller minustal (normalt -10 – + 6), anges om du är långsynt/översynt (plusvärde s.k. hyperopi) eller närsynt (negativt värde s.k. myopi).

Baskurva (BC)

Baskurvan anger linsens ”kupighet”, vilket innebär värdet på linsen radie vid insidan. Siffran anges i millimeter och här gäller omvända sifferlogiken, d.v.s. ett mindre värde innebär mer kupighet. Och vice versa förstås.

Diameter (DIA)

Som namnet antyder anges linsens diameter från ena kanten till den andra. Värdet anges i millimeter.

Cylinder (CYL)

Cylindervärdet används endast om du har brytningsfel, s.k. astigmatism. Cylindervärdet är det som optikern uppmätt som ditt brytningsfel.

Axel (AX)

Axelvärdet är något du också bara behöver ange om du har astigmatism. Detta värde beskriver vinkeln på brytningsfelet (10-180).

Addition (ADD) / X-Styrka

I progressiva och bifokala linser finns ytterligare flera olika fokala fält. Värdena för denna parameter kan vara Low, Medium och High men även siffertal kan förekomma.

Så där, det var väl inte så krångligt?

Nu hoppas vi att det klarnat lite grann i alla begrepp. När du gör din synundersökning hos optikern så kommer alla dina värden att anges på ditt recept. Detta recept skall du sedan begära en kopia på för att ha tillhands när du beställer dina linser på nätet. Men glöm inte att göra en årlig kontroll hos din optiker för att försäkra dig om att din syn inte förändras eller för att se att din ögonhälsa är bra i allmänhet.
100% Nöjd kund-garanti
Vårt mål är att du skall känna dig trygg och nöjd med de produkter och tjänster vi erbjuder. Om du inte är nöjd med din vara av någon anledning, har du rätt att byta eller få pengarna tillbaka.
Lensia AB | 423 61 TORSLANDA
Org.nr: 559205-8159 | Innehar F-skattebevis

Copyright © 2021 LENSIA AB
Vi använder cookies för att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du att vi använder cookies. Läs mer