Tips & råd vid isättning och urtagning

Råd vid isättning & urtagning av linser

Hur gör jag för sätta i och ta ur kontaktlinser?

Att som förstagångsanvändare sätta i och ta ur sina linser kan kännas ovant och kanske t.o.m. lite svårt till en början. Men ha förtröstan, du kommer lära dig snabbt. Det handlar bara om att vänja sig vid känslan att röra vid dina ögon. Den naturliga instinkten är ju att blunda men 'stålsätt' dig och du skall se att det inte är så farligt.

Troligen har du redan tränat på detta i samband med att din optiker tillpassade dina första linser. Men om det var en tid sedan du använde dom och att du kanske känner dig lite ringrostig, kommer här några praktiska, handfasta tips och råd som du kan ha hjälp av.

Så här sätter du i linserna

1. Till att börja med så måste du tvätta dina händer. Använd tvål för att få bort alla bakterier. Vi vill ju inte få in okända saker in i ditt öga, eller hur? Använda en neutral tvål så slipper eventuella lukttillsatser att irritera ögonen. Torka av med luddfri handduk efter tvättning.
2. Ett tips är att använda vänster hand till vänster öga och höger till höger öga. Detta ger den överlägset bästa kontrollen vid isättning. Tänk också på att alltid använda samma ordning när du sätter i och tar ur dina linser, det blir enklare att hålla koll då.
3. Ta upp linsen ur förpackningen eller etuiet med ditt pekfinger, lägg den på fingertoppen så att den är skålad. Om du nu kikar på linsen så skall den ha en jämn skålad form upp utmed kanterna. Ser den ut som beskrivet så är linsen rättvänd, men om den däremot har ’spetsig’ avslutning så är den felvänd och du behöver vända linsen innan du fortsätter.
4. Använda motsatta handen till att hålla upp ditt ögonlock för att motverka din instinkt att blinka när du får ett främmande föremål i ögat. Just detta kan du behöva träna på lite, men ha lite tålamod, snart har du fått in känslan.
5. Blinka några gånger för att känna in att linsen känns bra. Efter ett kort tag kommer du inte märka att du har linsen i ögat, annat än att du nu har perfekt syn förstås. Härligt va?

Så här tar du ur linserna

1. Återigen skall du börja med att tvätta dina händer enligt samma princip som gäller för isättningen.
2. Håll upp ögonlocket med ena handen och lägg försiktigt den andra handens pekfinger mot linsen och dra nedåt. Linsen kommer nu att vika ihop sig och den blir lätt att greppa.
3. Ta ur linsen och rengör den noggrant (om det inte är endagslinser du använder) enligt föreskrifterna. Lägg dom sedan i etuiet för förvaring tills du skall använda dina linser nästa gång.
100% Nöjd kund-garanti
Vårt mål är att du skall känna dig trygg och nöjd med de produkter och tjänster vi erbjuder. Om du inte är nöjd med din vara av någon anledning, har du rätt att byta eller få pengarna tillbaka.
Lensia AB | 423 61 TORSLANDA
Org.nr: 559205-8159 | Innehar F-skattebevis

Copyright © 2021 LENSIA AB