Så funkar det med linser

Läs om hur det fungerar med linser.

Hur fungerar det egentligen?

Kontaktlinser är små, synkorrigerande, linser som man sätter in i ögat och som fäster mot tårfilmsskiktet på hornhinnan. Tekniken är densamma som i glasögon, nämligen förmågan att bryta ljuset vilket ger ett klart och tydligt fokus på alla föremål och alla avstånd. Just det faktum att linsen fäster mot tårfilmsvätskan gör att den följer ditt ögas rörelser på ett naturligt och behagligt sätt.

Olika typer – vad skall jag välja?

Som du säkert känner till finns det en mängd olika typer av kontaktlinser beroende på vilket behov du har. Det allra viktigaste när du skall köpa dina linser är att du enbart köper linser som din optiker har ordinerat/skrivit ut recept på. Slarva inte med detta eftersom dina ögon är oersättliga. Oavsett synfel finns det alltid flera alternativ att välja mellan. Alltifrån månadslinser till endagslinser. En del använder du dygnet runt och andra byter du ut varje kväll.
Frågor och svar om linser

Hur ofta ska jag rengöra och byta mina linser?

För ett framgångsrikt linsbärande, utan problem eller komplikationer, är det viktigt att du följer ditt schema för användandet och det bytesintervall linserna är gjorda för. Självklart också att du enbart använder linser som din optiker har ordinerat. Det kan vara frestande att utforska nya linser själv, men vi avråder detta å det bestämdaste eftersom det kan få negativ effekt på dina ögons hälsa.

Vanliga missuppfattningar

Dina kontaktlinser kommer inte att glida in bakom ögat. Det finns nämligen en hinna som kallas för ’blindhinnan’ som förhindrar detta att inträffa.
En del fördomar finns när det gäller linser och hur dessa fungerar. Här listar vi några av de vanligaste, som vi hör, och svaret på om dessa stämmer eller inte.
Dina linser kommer inte heller att trilla ut ur ögonen. Dagens mjuka kontaktlinser följer ögats form och ger ett säkert användande. Linserna sitter tryggt på plats i dina ögon – oavsett vad du företar dig.
En del är rädda att linserna kommer fastna på ögonen, men detta är också något du absolut inte behöver känna oro för. Linserna sitter fast på ögat under normal användning men kan enkelt plockas ur på det sätt som är beskrivet under
Tips & råd vid isättning och urtagning.

Komplikationer

Att bära linser är allt som oftast en problemfri upplevelse. De gånger då komplikationer ändå har uppstått, kan inte sällan härledas till ett användande på ett sätt som inte ordinerats av optikern eller ögonläkaren. Frestelsen att tänja på utbytesintervallet kanske uppstår eftersom man då kan spara några kronor. Men risken för permanenta ögonskador finns och skall inte underskattas.

Sova med linser

Att sova med linser kan fungera väldigt bra om man använder s k dygnet-runt linser. Däremot om du sover med linser som inte är gjorda för detta kan det leda till både obehag men även skador. Dygnet-runt linserna släpper igenom mycket mer syre än traditionella månadslinser.

Anledningen till du skall undvika att sova med linser som inte är gjorda för detta är att dom hindrar ögats naturliga tårfilm att fukta ditt öga. Du kommer uppleva en torrhet när du vaknar i och med att linsen kan ha dragit ihop sig lite, vilket i sin tur kan ge upphov till små skador på hornhinnan.

Om du får bestående besvär efter att du råkat sova med dina linser skall du kontakta optikern för en undersökning för att säkerställa att ingen skada har uppkommit. Det är bättre att kolla en gång för mycket än en gång för lite.

Var rädd om dina ögon!
Hund som sover.
100% Nöjd kund-garanti
Vårt mål är att du skall känna dig trygg och nöjd med de produkter och tjänster vi erbjuder. Om du inte är nöjd med din vara av någon anledning, har du rätt att byta eller få pengarna tillbaka.
Lensia AB | 423 61 TORSLANDA
Org.nr: 559205-8159 | Innehar F-skattebevis

Copyright © 2021 LENSIA AB
Vi använder cookies för att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du att vi använder cookies. Läs mer