Rengöring av kontaktlinser

Råd vid rengöring av kontaktlinser.
Att rengöra sina linser är inte svårt. Inte desto mindre viktigt är det att du verkligen gör detta för de linstyper som kräver detta. Genom att rengöra dina linser noggrant och enligt föreskrift undviker du problem med infektioner orsakade av bakterier. Använda alltid steril linsvätska och inte andra substitut, såsom kranvatten, vid rengöring. Rengör heller aldrig dina linser genom att spotta på dom eller genom att stoppa in dom i munnen. Detta leder istället till att du tillför bakterier som du har i munnen. Om du trots allt känner att rengöring inte är något för dig så kan du prova endagslinser som är ett alternativ där du kastar dina linser efter en dags användning.

Så här rengör du dina linser.

Börja med att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten innan du tar i kontaktlinserna. Antibakteriell tvål är det allra bästa att använda, för att sedan torka händerna med en handduk som inte släpper ludd. Tvålen skall inte innehålla olja, lotion eller andra tillsatser då dessa tillsatser kan grumla eller smutsa ned linserna.

Använd alltid ny rengöringsvätska varje gång.

Återanvänd aldrig tidigare använd linsvätska utan påbörja rengöringen med ny, fräsch rengöringsvätska varje gång.
Använd heller aldrig sterilt vatten eller vanligt kranvatten. Koksaltlösning, saliv, eller återfuktande droppar är heller inget alternativ som desinficerar eller rengör dina kontaktlinser ordentligt.

Gnugga & skölj

Genom att gnugga kontaktlinserna och därefter skölja dom så uppnår du bästa rengöringseffekt. Undvik att blanda in naglarna i detta moment eftersom de, förutom att vara vassa, även samlar bakterier och smuts som kan hamna på dina linser. Detta sätt att rengöra linserna rekommenderas också för rengöringsvätskor som säger sig fungera utan gnuggning.

Skölj och rengör inte linsetuiet i vanligt vatten eftersom detta kan innehålla bakterier och föroreningar. Använd istället rengöringsvätskan för att skölja behållaren och lägg den upp och ned för att låta den torka. Låt ej heller behållaren ligga på fuktiga platser eller i närheten av toalettstolen eftersom risken där är stor för mögel och bakterier.

Tänk också på detta

Behåll alltid linsvätskan i sin originalbehållare om du skall ut och resa. Risken finns annars att rengöringsvätskan inte längre är steril.
Byt ditt linsetui ofta (minst var tredje månad) för att undvika problem med bakterier.
Efter att du öppnat din linsförpackning skall du aldrig använda dina linser under mer än 30 dagar.
Undvik att vistas i rök eller andra liknande situationer som kan riskera att föroreningar kommer in i dina ögon.

Följ alltid anvisningarna

Tänk på att alltid följa instruktioner och anvisningar som följer med respektive produkt eller de du får av din optiker för att vara säker på bästa funktion. Vi på LENSIA AB är en näthandlare men uppmanar dig att ha regelbunden och god kontakt med din lokala optiker. Detta är oerhört viktigt för att upptäcka eventuella förändringar på din syn och dina ögon och för att säkerställa att du kan fortsätta att njuta av friheten som kontaktlinser erbjuder.

Har du några frågor?

Hör gärna av dig till oss på LENSIA om du har några frågor kring skötseln av dina linser. Vi finns här för att hjälpa dig.
100% Nöjd kund-garanti
Vårt mål är att du skall känna dig trygg och nöjd med de produkter och tjänster vi erbjuder. Om du inte är nöjd med din vara av någon anledning, har du rätt att byta eller få pengarna tillbaka.
Lensia AB | 423 61 TORSLANDA
Org.nr: 559205-8159 | Innehar F-skattebevis

Copyright © 2021 LENSIA AB