Linser för barn & tonåringar

Barnets syn

Vi börjar detta kapitel med att beskriva barnets syn från början för att du skall få en förståelse för hur synen fungerar. Längre ner kommer mer information om större barn, så ha tålamod (eller scrolla).

Redan några veckor efter födseln ser barnet de flesta färger, även om det fortsätter att utveckla nyanser under de månader som kommer. Under denna tiden kommer även synskärpa och ljuskänslighet att trimmas in och bli bättre och bättre.

Om ditt barns ögon ”vandrar” åt olika håll så finns det ingen anledning till oro. Nu är det nämligen en tid då ögonen på barnet lär sig att samarbeta. Det är förresten inte bara ögonen som lär sig att samarbeta utan även motoriken mellan händerna, ögonen och kroppen utvecklas mycket under denna tid.

När barnet är runt halvåret sker den första synundersökningen eftersom det då anses ha fullt utvecklad synskärpa och färgseende. Synundersökningen som görs är anpassad för barn i denna ålder och optikern kan med ganska stor säkerhet kontrollera eventuella synfel såsom
närsynthet, långsynthet eller brytningsfel. Nu börjar det hända grejer. För vid två (2) års ålder trimmas förmågorna in. Avståndsbedömning och djupuppfattning får ny innebörd för ditt barn. Denna resa med att utveckla synen pågår ändå upp i skolåldern där former, färger, siffror och figurer lärs in på löpande band. Utvecklingstakten är imponerande.

Har mitt barn synproblem?

Tänk på att vara lite observant på dessa nedanstående tecken som kan vara indikationer på att ditt barn har ett synproblem.
Konstant skelning på ett eller båda ögonen.
Rinnande, tårfyllda ögon (kan orsakas av blockerade tårkanaler).
Röda eller såriga ögonlock (ofta ett tecken på ögoninfektion).
Extrem ljuskänslighet, särskilt hos spädbarn (kan indikera högt ögontryck).
Vita pupiller (kan indikera cancer, problem med näthinnan, katarakt eller andra problem).
Svårighet att följa föremål och människor med blicken.
Ovilja att titta i bilderböcker eller läsa hos äldre barn.
Sitter allt närmare svarta tavlan eller TV:n.

Synundersökningar på barn

Som vi nämnt under "Varför använda kontaktlinser", så bör man låta sitt barn undersöka synen ungefär vartannat år för att säkerställa fullgod synfunktion. Vid en synundersökning hos en optiker kan andra problem, såsom färgseende, ögonrörelser och fokusering testas för att se att allt fungerar som sig bör.
Kille med glasögon.
Kille håller för ögonen.

Kontaktlinser & barn

Funderar du över vid vilken ålder ditt barn kan börja använda kontaktlinser? Det finns inget rätt eller fel svar på denna frågan. Det viktigaste är att barnet känner ansvar och klarar av att sköta sina linser och förstår innebörden av att inte slarva med hygienen.

Ett barn är ofta aktivt och har fullt upp med alltifrån kompisar till läxor och idrott. Kanske är det lätt att glömma eller så tar dom det inte på allvar hur viktigt det är att sköta sina linser såsom optikern har sagt. Är det på detta sätt så är det bättre att avvakta ett tag innan barnet börjar med linser. Men om du som förälder däremot känner dig trygg med att ditt barn kan ta ansvar, ja då är det nog inga problem att börja med linser.

Kontaktlinser & tonåringar

Är det någon skillnad på barn och tonåringar? Ja du, vilken förälder som helst kan nog intyga att viljan och kamplusten hos en tonåring är oändligt mycket starkare hos den sistnämnda. Men efter att diskussionen är klar och ni är överens om att linser kanske inte är en så tokig idé ändå, så finns det ett antal saker att tänka på.

Första rådet vi vill ge är att överväga
endagslinser till din tonåring. Dessa är enkla att sköta genom att man startar varje dag med ett nytt par linser. Kasta de gamla på kvällen och in med nya på morgonen. Detta är ett enkelt sätt att säkerställa en god hygien, vilket är nyckeln till ett bekymmersfritt linsbärande.

Eftersom du hela tiden har ett fräscht par linser så finns chansen att dina ögon mår bättre även om du har allergier.

En av de allra största fördelarna, och orsaken till att många överväger linser, är möjligheten att obehindrat kunna utöva sin idrott. Med linser är du fri att se utan irriterande glasögonbågar som är i vägen. Fokus blir på prestationen och inte på dina begränsningar som kan upplevas med glasögon.

Skämtlinser – Coolt eller osäkert?

Du har säkert sett en del coola linser som gör att du får vampyrögon eller andra tuffa effekter. Kanske har du hittat dom online hos en webshop som ser seriös ut. Tänk då på att många linser inte är godkända enligt FDA-direktivet som garanterar att linserna är testade. En annan risk du tar om du köper linser utan ordination från optiker är att dessa dekorativa linser kan repa hornhinnorna.

Vårt råd är således att undvika denna typ av linser om du inte vet ursprunget eller om dom är godkända av FDA.
Skämtlinser med effekter
100% Nöjd kund-garanti
Vårt mål är att du skall känna dig trygg och nöjd med de produkter och tjänster vi erbjuder. Om du inte är nöjd med din vara av någon anledning, har du rätt att byta eller få pengarna tillbaka.
Lensia AB | 423 61 TORSLANDA
Org.nr: 559205-8159 | Innehar F-skattebevis

Copyright © 2021 LENSIA AB